Video Metni:
Melekler neden yaratılmıştır? Melekler nurdan yaratılmış nurani varlıklardır.
Cenab-ı Hak, melekleri nurdan yarattığı gibi; manalardan, havadan, kelimelerden ve esir (esir: elektrik, ışık ve hararetin yayılmasına vasıta olan bir maddedir.) gibi nurani ve latif maddelerden de yaratmaktadır.
Meleklerin görevleri nelerdir?
Melekler kâinattaki maddi ve manevi bütün işlerde memurdurlar.
Her varlığın “müekkel” bir melaikesi vardır. Çekirdeğin etrafındaki elektronların hareketinden tutun yağmur damlalarının inişine kadar ve meteorların düşüşünden tutun ta galaksilerin hareketlerine kadar her bir hadiseye nezaret eden görevli bir melek vardır.
Her melek, nezaret ettiği ilahî icraatı alkışlamakta ve o mahlukun yaptığı tesbihatı melekût âleminde temsil etmektedir. Onlar bu görevleri yerine getirirken manevi bir lezzet alırlar ve ilahî emirleri severek ve isyan etmeksizin yerine getirirler.
Meleklerin cinslerine göre, farklı farklı vazifeleri vardır. Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilen görevleri, Kur’an ayetlerinin ve bazı hadis-i şeriflerin ışığında şöyle sıralayabiliriz:
1. Allah’ı her bir eksik ve yanlış mülahazadan tenzih etmek, O’na gece gündüz övgü ve şükranda bulunmak ve O’nu, O’na yaraşır bir biçimde yüceltmek.
2. Allah’ın peygamber olarak seçtiği kullarına vahiy getirmek.
3. Peygamberleri salât ve selam ile yüceltmek ve bütün insanlara dünyada hayır duada bulunmak.
4. Peygamberlere ve müminlere manevi bir güçle destek olup onları sıkıntılı ve üzüntülü anlarında rahatlatmak, inkârcıları ise sıkıntıya sokmak.
5. İnsanı koruyan takipçiler olarak bir anlamda insanlara hizmet etmek.
6. İnsanların fiillerini kaydetmek.
7. Kâinatla ilgili olarak yürütülen ilahî icraata vasıta olmak.
8. Beşerin yaratılış ve ölümüyle ilgili olarak görev yapmak.
9. İlahî cezaları icra eden hademeler olarak görev yapmak.